Eu vin din Moldova – mica țară a vinului cu potențial mare.

Ca orice moldovean, am îndrăgit podgoriile cu struguri încă din copilărie, când bunicul mă învăța cu răbdare toate procesele de producere, începând cu prășitul și îngrijitul viei, spălarea butoaielor și pregătirea tuturor ustensilelor, iar după, culesul strugurilor, zdrobitul și datul la teasc.

Pe la 14 ani destinul îmi pregătise o provocare pe cât de dificilă atât de intrigantă și interesantă pentru mine la acea vârstă. În acel an tata plecase peste hotare iar asta însemna că venise acea toamnă perfectă de a pune în practică tot ce învățasem anii precedenți, și așa m-am trezit gospodar peste noapte și am făcut primul meu vin de casă. Care după mine a ieșit mai bun chiar ca la tata, țin minte ca nu doar eu cu familia eram mândri de mine, dar și toți vecinii.

Cu vinul din sticlă am făcut cunoștință pe la facultate, dar nu a fost dragoste la prima vedere. Eram prea obișnuit cu cel de casă. Apoi, la una din cinele pe care le aveam la un bun prieten, am fost inițiat un pic în aceasta direcție, îmi amintesc și acum că eram fascinat de faptul că poți simți prune uscate,vanilie, vișine, tabac, piper negru într-un pahar cu vin roșu. Am rămas atât de impresionat încât jumătate de an după asta îmi părea că simt piper negru în orice vin, acesta era indicatorul meu de calitate.

Fiind cucerit și entuziasmat totodată de tot ce se întâmplă în jurul vinului am început să cochetez și mai mult cu această industrie, am început să frecventez tot mai des evenimente tematice, degustări, descoperind tot mai multe arome, gusturi și oameni. Treptat am devenit din ce în ce mai curios pentru ca îmi doream să nu mă fac de rușine pe la evenimente și îmi plăcea să o fac pe maestru în vinuri de față cu amicii mei mai puțin inițiați. Așa am hotărât să fac un curs de somelier, organizat de talentatul vinificator Ion Luca, unde am studiat principiile fundamentale ale acestei meserii, dar maestru nu am devenit, până acolo mai e cale lungă de tirbușonat.

Când m-am mutat aici am fost surprins să văd că nu toate vinurile moldovenești pot fi găsite la raft. Știam deja despre potențialul enorm al vinurilor noastre, despre marile branduri pe care le admir la fel de mult. Dar sufletește sunt mai apropiat de vinăriile mici, de acele sticle unice, în ediții limitate, cu care acum eram nevoit sa mă aprovizionez doar atunci când mergeam acasă. Iar când am observat că prin postările mele am trezit curiozitatea/ interesul și altor prieteni plecați de acasă, am înțeles că e timpul să mă implic mai mult.

Vinador s-a născut din dorința de a aduce vinurile producătorilor artizanali mai aproape de tine, oriunde te-ai afla, și a oferi vinificatorilor posibilitatea de a-și etala maestria în afara perimetrului “propriei case”, pentru că avem cu ce, pentru că merităm, cu toții deopotrivă.

Mai presus de toate, cred că vinul de calitate ar trebui să fie accesibil pentru toți și sunt de părere ca oricine ar trebui să poată experimenta bucuria vinului bun, să afle mai multe despre această industrie minunată și să devină „expert” dacă vrea 😀.

Toate vinurile adăugate pe această platformă sunt o selecție personală, vinuri alese cu grijă și atenție.
Te invit să le descoperi și tu!

Comentarii recente
  About Us

  Beverly Fox

  Cras et arcu sagittis, faucibus est sed, ullamcorper tellus. Vestibulum blandit mi nec.

  Ads
  Arhive
  Categorii
  • Nicio categorie
  Ai peste 18 ani? Acest site poate fi accesat doar de cei cu vârsta legală de a consuma băuturi alcoolice.